direct naar inhoud van 2.1 Industrielawaai
Plan: Parapluherziening industrielawaai Molendijk-Industrieweg
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0610.bp30geluidzone-2001

2.1 Industrielawaai

Normstelling en beleid

Wet geluidhinder

Volgens de Wet geluidhinder dienen alle industrie- en bedrijventerreinen, waarop inrichtingen zijn of kunnen worden gevestigd die in belangrijke mate geluidshinder kunnen veroorzaken, gezoneerd te zijn. Bedoelde inrichtingen - vroeger ook wel "A-inrichtingen" of “grote lawaaimakers” genoemd - worden nader benoemd in bijlage 1 onderdeel D van het Besluit omgevingsrecht. Rondom deze terreinen dient een geluidszone te worden vastgesteld, in bestemmingsplannen. Buiten de geluidszone mag de geluidsbelasting als gevolg van het industrieterrein niet meer dan 50 dB(A) bedragen.

Bij verruiming van een geluidszone dient akoestisch onderzoek te worden verricht naar de geluidbelasting ter hoogte van geluidsgevoelige bestemmingen zoals woningen. Indien niet voldaan kan worden aan de voorkeursgrenswaarde (50 dB(A)), kan het college van B&W hogere grenswaarden vaststellen. Bij bestaande woningen bedraagt deze hogere waarden maximaal 60 dB(A).

Ruimtelijk beleid

Het ruimtelijk beleid van het rijk of de provincie heeft geen betrekking op herziening van bestaande geluidszones. Deze herziening van de geluidszone is dan ook niet in strijd met enig ruimtelijk beleid.

Beleid hogere grenswaarden

De gemeente beschikt over beleid hogere grenswaarden geluidhinder. In het besluit hogere waarden wordt aan dit beleid getoetst.

Onderzoek

Industrieterrein Molendijk-Industrieweg is aangewezen als gezoneerd industrieterrein. Voor dit industrieterrein geldt dan ook een geluidszone. Deze geluidszone is in 1991 bij Koninklijk Besluit vastgesteld. Dit betekent dat zich ter plaatse zogenoemde 'grote lawaaimakers' kunnen vestigen. Deze geluidszone dient overeenkomstig de Wet geluidhinder ook in een bestemmingsplan te worden vastgelegd. Deze partiële herziening voorziet in de vaststelling van de actuele geluidszone voor dit industrieterrein.

Door de omgevingsdienst Zuid Holland Zuid is akoestisch onderzoek uitgevoerd om de gewenste ligging van de geluidzone te bepalen. Uit dit rapport(bijlage 1) blijkt dat in de loop der jaren aan de noordzijde kleine overschrijdingen zijn ontstaan. Hiervoor zijn de volgende oorzaken aan te wijzen. Ten eerste is bij de vaststelling van de zonegrens in 1991 uitsluitend rekening gehouden met de 'grote lawaaimakers'. Op basis van de huidige regelgeving moet ook rekening worden gehouden met de akoestische uitstraling van andere bedrijven op het industrieterrein. Inwerkingtreding van het Activiteitenbesluit heeft geleid tot beslag op de geluidsruimte op het bedrijventerrein. Ten slotte hebben enkele veranderingen in de vergunde situatie bij bedrijven plaatsgevonden. Dit alles bij elkaar leidt tot enkele overschrijding op delen van geluidszone. Deze overschrijdingen kunnen worden weggenomen door de grens van de geluidszone aan de noordzijde lokaal op enkele plekken te verruimen. Op andere plekken is de huidige grens van de geluidszone ongunstig gesitueerd ten opzichte van bebouwing en wordt de geluidszone juist iets teruggelegd richting het industrieterrein. De herziene geluidszone is weergegeven in figuur 1. Voor de situering van de aangepaste geluidzone is een logische ligging gekozen langs bestaande infrastructuur. Door de herziening van de geluidszone komen enkele tientallen geluidgevoelige bestemmingen binnen de zone te liggen. In opdracht van de gemeente Sliedrecht heeft de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid een akoestisch onderzoek uitgevoerd om het exacte aantal geluidgevoelige bestemmingen te bepalen en de noodzakelijk vast te stellen hogere waarden. Uit de rekenresultaten van deze rapportage blijkt dat de geluidbelasting ter plaatse van 42 woningen de voorkeursgrenswaarde overschreden wordt. In bijlage 2 is het akoestisch onderzoek Hogere grenswaarden opgenomen. Een overzicht van deze hogere waarden is opgenomen in tabel 1.

Adres   Hogere waarde Industrielawaai [dB(A)]  
Elzenhof 210   55  
Elzenhof 209   54  
Elzenhof 208   54  
Elzenhof 207   53  
Elzenhof 180   53  
Elzenhof 179   52  
Elzenhof 178   52  
Molendijk 193   55  
Molendijk 191   56  
Molendijk 187   55  
Molendijk 183-185   55  
Molendijk 181   55  
Molendijk 179   53  
Molendijk 163-165   53  
Molendijk 151   53  
Molendijk 149   53  
Molendijk 143   53  
Molendijk 141   53  
Molendijk 139   53  
Molendijk 137   53  
Molendijk 135   53  
Molendijk 133   53  
Molendijk 131   53  
Molendijk 127   54  
Molendijk 125   54  
Molendijk 123   54  
Molendijk 121   54  
Molendijk 117   51  
Molendijk 109   52  
Molendijk 107   52  
Molendijk 105   53  
Molendijk 103   53  
Molendijk 99-101   53  
Molendijk 97   52  
Molendijk 95   51  
Molendijk 93   52  
Molendijk 87   51  
Molendijk 85   51  
Molendijk 153   53  

Tabel 1: Hogere (grens)waarden t.g.v. 'Molendijk-Industrieweg'.

De geluidbelasting ter plaatse van deze woningen is hoger dan de voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A), maar lager dan of gelijk aan de uiterste grenswaarde van 60 dB(A) (bestaande woningen). Voor de woningen worden hogere waarden vastgesteld. Deze hogere waarden zullen door het College van burgemeester en wethouders worden vastgesteld voorafgaand aan de vaststelling van deze parapluherziening.

De verruiming van de geluidzone is noodzakelijk om reeds aanwezige overschrijdingen van de geluidszone weg te nemen. Het industrieterrein zit nu akoestisch op slot en de geluidszone ligt op sommige plekken op de grens van het gezoneerd terrein. Dit is onwenselijk. Bij kleine veranderingen in de bedrijfssituatie of sloop van bouwwerken kan zo de situatie ontstaan dat de geluidszone wordt overschreden. Om het industrieterrein ook in de toekomst doelmatig te kunnen gebruiken is deze actualisering van de geluidszone dan ook noodzakelijk. Dit betekent niet dat er met dit bestemmingsplan meer geluid wordt toegestaan dan nu in de huidige situatie het geval is, maar dat de huidige (vergunde) situatie wordt vastgelegd. Dit betekent dat de feitelijke geluidssituatie niet wijzigt. De gemeente kijkt daarbij zowel naar de belangen van de bedrijven als naar de belangen van omwonenden. De noodzakelijk hogere grenswaarden liggen overal ruim onder de maximale hogere waarde van 60 dB(A) en komen veelal overeen met de heersende geluidbelasting. Gelet op het belang van doelmatig gebruik van het industrieterrein en de beperkte hogere waarden, acht de gemeente de verruiming van de geluidszone acceptabel en in overeenstemming met een goede ruimtelijke ordening.

afbeelding "i_NL.IMRO.0610.bp30geluidzone-2001_0001.jpg"

Figuur 1: herziene geluidszone Molendijk-Industrieweg

Conclusie

Met de voorliggende parapluherziening wordt de actuele geluidszone van het geluidgezoneerde industrieterrein Molendijk - Industrieweg vastgelegd. Binnen de gewijzigde geluidszone bevinden zich 42 bestaande woningen. Voor deze woningen worden hogere waarden vastgesteld. Buiten de zone mag de geluidbelasting als gevolg van het gezoneerde industrieterrein niet meer dan 50 dB(A) bedragen.