Plan: | Rangeerterrein Kijfhoek |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0642.bp09kijfhoek-3001 |
Het plangebied bestaat uit het rangeerterrein Kijfhoek en het doorgaande spoor dat deel uitmaakt van het traject Rotterdam-Breda. Het doorgaande spoor maakt geen onderdeel uit van het rangeerterrein Kijfhoek.
Het rangeerterrein is met 50 ha en 43 verdeelsporen het grootste rangeerterrein van Nederland. Het rangeerterrein is een belangrijke schakel tussen de haven van Rotterdam en het Europese achterland. Het rangeerterrein is belangrijk voor de aanvoer van de Betuweroute, die hier via de Sophiaspoortunnel richting Oost-Nederland en Duitsland voert. Daarnaast buigt hier de HSL af van het spoor Rotterdam-Breda.
Ligging plangebied
Het rangeerterrein Kijfhoek ligt aan het spoor Rotterdam-Breda. Het plangebied is opgespannen tussen de Pietermantunnel in de Burgemeester Pijl Hogeweg in de kern Zwijndrecht en het eind van het Waalviaduct, tegen de gemeentegrens met Barendrecht, nabij de kern Heerjansdam. Het plangebied heeft een lengte van circa 5 km. Op het breedste punt is het plangebied circa 300 m.
Het plangebied wordt op enkele plaatsen gekruist door infrastructuren. Aan de oostzijde ligt het viaduct van de Munnikensteeg, de weg die tevens de overgang vormt tussen de bebouwde kom van Zwijndrecht en het buitengebied. Aan de westkant gaat de Molendijk met een tunnel onder het terrein door. Verder naar het westen kruist de Waal met een duiker het plangebied.
Functionele structuur
De functie van het rangeerterrein Kijfhoek is het naar bestemming sorteren van goederenwagons die afkomstig zijn uit de haven van Rotterdam. Het proces op het rangeerterrein is daarvoor verdeeld in een drietal deelprocessen: het aankomst-, heuvel- en vertrekproces. Deze indeling is ook zichtbaar in de configuratie van de sporen. Van west naar oost liggen respectievelijk de aankomstsporen, heuvelsporen en de vertreksporen.
Daarnaast ligt op het rangeerterrein nog een tankplaats voor locomotieven en loopt er over het rangeerterrein nog een rondweg. Aan de oostkant wordt het rangeerterrein doorkruist door een ondergrondse aardgasleiding. In de westzijde van het plangebied ligt een ondergrondse waterstoftransportleiding.
Ten noorden van het rangeerterrein lopen vier doorgaande sporen voor het personenverkeer en goederenverkeer (waaronder vervoer van gevaarlijke stoffen) tussen Rotterdam en Dordrecht. Deze sporen maken geen onderdeel uit van het rangeerterrein.
Ruimtelijke structuur
Het plangebied is nagenoeg geheel onbebouwd en voornamelijk ingevuld met spoorlijnen. Ten behoeve van het rangeren zijn ook enkele spoorviaducten aanwezig. Aan de oostkant ligt de ingang van de Sophiaspoortunnel.
Tussen het rangeerterrein en het doorgaand spoor liggen diverse groen- en waterstroken. Op het rangeerterrein ligt daarnaast ook een aantal braakliggende terreinen. Er staan weinig bomen, waardoor het plangebied een open karakter heeft. Wel ligt aan de zuidkant een groene rand, die het rangeerterrein scheidt van het buitengebied. Aan de oostkant, onder het viaduct van de Munnikensteeg, ligt een waterplas.
In het plangebied is een aantal gebouwen aanwezig. Deze liggen in twee clusters. In het eerste cluster, nabij de heuvelsporen, staat een kantoorgebouw van 4 bouwlagen. Rondom dit gebouw ligt een parkeerterrein, alsmede enkele lagere gebouwen. Een tweede cluster bevindt zich aan de zuidkant van het plangebied, nabij de verdeelsporen. Naast een kantoorvolume van 2 bouwlagen staat hier een opslaggebouw. Ook hier liggen parkeerplaatsen omheen.
Verder bevinden zich verdeeld over het plangebied diverse kleine gebouwen. Dit zijn met name nutsvoorzieningen.
Op het terrein bevinden zich tevens nog enkele grote lichtmasten van circa 30 m. Daarnaast bevinden zich aan de zuidzijde, ter hoogte van de bebouwde kom van Zwijndrecht en bij de bebouwde kom van Heerjansdam, geluidsschermen.