direct naar inhoud van 2.2 Rijksbeleid
Plan: Werkgebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0482.bpwerkgebied055-VG01

2.2 Rijksbeleid

Nota Ruimte (2006)

Hoofddoelstelling van deze Nota is om ruimte te scheppen voor de verschillende ruimtevragende functies. De beperkte beschikbare ruimte in Nederland maakt het nodig dit op een efficiënte en duurzame wijze te doen en niet alleen in kwantitatieve, maar ook in kwalitatieve zin vorm te geven. Meer specifiek richt het beleid zich vooral op:

  • versterking van de internationale concurrentiepositie van Nederland;
  • bevordering van krachtige steden en een vitaal platteland;
  • borging en ontwikkeling van belangrijke (inter)nationale ruimtelijke waarden;
  • borging van de veiligheid.

Het plangebied maakt deel uit van de Randstad en het daarbinnen gelegen economisch kerngebied Zuidvleugel. De Randstad Holland is een van de nationale stedelijke netwerken die als zodanig in de nationale ruimtelijke hoofdstructuur zijn opgenomen. De rivier de Noord en de rijksweg A15 zijn hierin aangeduid als “hoofdverbindingsas water” respectievelijk “hoofdverbindingsas weg”.

De nationale ruimtelijke hoofdstructuur omvat gebieden en netwerken die voor de ruimtelijke structuur en het functioneren van Nederland van grote betekenis zijn. Voor deze elementen draagt het rijk dan ook in het algemeen een grotere verantwoordelijkheid dan voor gebieden daarbuiten. Ze staan voor complexe en/of kostbare opgaven die rijksbemoeienis noodzakelijk maken. Voor gebieden die buiten de ruimtelijke hoofdstructuur liggen wordt een basiskwaliteit nagestreefd. Voor gebieden die binnen de ruimtelijke hoofdstructuur liggen streeft het rijk naar meer dan de basiskwaliteit. Onder basiskwaliteit wordt verstaan de inhoudelijk en/of procesmatige (wettelijke) eisen die het kabinet stelt aan alle ruimtelijke plannen, alsmede de meer financiële principes. Op het gebied van economie, infrastructuur en verstedelijking gaat het bijvoorbeeld om het bundelingsbeleid, het locatiebeleid, een goede balans tussen rode en groen/blauwe functies, milieuwetgeving en veiligheid. Op het gebied van water, natuur en landschap geldt de basiskwaliteit op punten als de watertoets, functiecombinaties met water, en het groen in en om de stad.

Het rijk heeft in de Nota Ruimte zes stedelijke netwerken benoemd, waaronder de Randstad Holland. De ontwikkeling van deze netwerken, bestaande uit steden, stedelijke gebieden en daartussen gelegen open ruimten, krijgt prioriteit. Hetzelfde geldt voor de economische kerngebieden die grotendeels binnen de stedelijke netwerken liggen. De stedelijke netwerken zijn de belangrijkste grootstedelijke gebieden van Nederland. De economische kerngebieden zijn, vanwege hun strategische ligging en de aanwezigheid van de belangrijkste concentraties van en potenties voor stuwende bedrijvigheid en werkgelegenheid, de belangrijkste economische gebieden binnen Nederland.

Het nationaal ruimtelijk beleid voor steden en netwerken richt zich op voldoende ruimte voor wonen, werken en mobiliteit en de daarbij behorende voorzieningen, groen, recreatie, sport en water. Bundeling van economie, infrastructuur en verstedelijking staat daarbij centraal. Bij de keuze voor bundeling van infrastructuur richt het rijk zich op die delen van de hoofdinfrastructuur (weg, spoor, water), die de beide mainports (en de daarmee verbonden mainportregio's Noord- en Zuidvleugel van de Randstad) met de belangrijkste grootstedelijke gebieden in Nederland en het buitenland verbinden; de hoofdverbindingsassen. Deze structureren op nationaal niveau in belangrijke mate de (bundeling van) verstedelijking en economische activiteiten.

Ten aanzien van de economische kerngebieden zet het rijk in op de versterking van de kracht en de diversiteit daarvan door, onder meer, de bereikbaarheid en de leefbaarheid en de sociaal-economische positie van steden te verbeteren. In de Zuidvleugel kan met herstructurering, revitalisering en transformatie van bestaande verouderde stedelijke gebieden een belangrijk deel van de ruimtevraag naar wonen en werken in de periode 2010-2030 worden opgelost. De Zuidvleugel staat voor een aanzienlijke herstructurerings- en revitaliseringopgave van bedrijventerreinen. Daarnaast is sprake van een grote ruimtebehoefte voor bedrijvigheid in het algemeen.

Ontwerp AMvB Ruimte (29 mei 2009)

Kern van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) is dat alle overheden hun ruimtelijke belangen vooraf kenbaar maken en aangeven via welke weg zij die belangen denken te realiseren. Het Rijk geeft dit aan in de AMvB Ruimte.

De AMvB Ruimte omvat alle ruimtelijke rijksbelangen uit eerder uitgebrachte PKB's (planologische kernbeslissingen) die juridisch doorwerken op het niveau van bestemmingsplannen. Het gaat om kaders voor onder meer het bundelen van verstedelijking, de bufferzones, nationale landschappen, de ecologische hoofdstructuur, de kust, grote rivieren, militaire terreinen, mainportontwikkeling van Rotterdam en de Waddenzee. Met de AMvB Ruimte maakt het Rijk proactief duidelijk waar provinciale verordeningen en gemeentelijke bestemmingsplannen aan moeten voldoen.

Op het plangebied is het volgende artikel uit de ontwerp AMvB Ruimte van toepassing:

Artikel 2.4 Aanwijzing bestaand bebouwd gebied

De bundelingsstrategie uit de Nota Ruimte is overgenomen in de AMvB Ruimte. De provincies hebben in het besluit een hoofdrol bij het uitwerken en handhaven van het generieke bundelingsbeleid. Om duidelijk te kunnen bepalen waar de bundelingsregels gelden dienen provincies bij of krachtens verordening de grens van het bestaand bebouwd gebied voor een periode van maximaal vier jaar, vast te stellen.