direct naar inhoud van 5.3 De bestemmingen
Plan: Werkgebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0482.bpwerkgebied055-VG01

5.3 De bestemmingen

In dit bestemmingsplan zijn verschillende bestemmingen opgenomen. In deze paragraaf wordt kort ingegaan op de inhoud van de verschillende bestemmingen. In de regels zal vervolgens een nadere uitwerking plaatsvinden van de exacte gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden.

Bedrijventerrein

De gronden binnen het plangebied hebben de bestemming 'Bedrijventerrein'. Voor de uitleg en argumentatie van de toegepaste milieuzonering binnen de bestemming Bedrijventerrein wordt verwezen naar paragraaf 4.2. Naast de ingeschaalde bedrijven, zijn binnen deze bestemming tevens de bij deze bestemming behorende voorzieningen zoals ontsluitingswegen, groen, water, nutsvoorzieningen, parkeervoorzieningen en laad- en losvoorzieningen toegestaan. De vestiging van nieuwe bedrijfswoningen en Bevi-inrichtingen zijn niet toegestaan. Aan de bestaande bedrijfswoningen is een specifieke aanduiding 'bedrijfswoning' toegekend. Aan de bedrijfsgebonden kantoorvloeroppervlakte is een maximum gesteld. De vestiging van zelfstandige, lokaal georiënteerde kantoren is eveneens plaatsbepaald middels aanduidingen op de plankaart.

De inhoud van bedrijfswoningen en de hoogte van bebouwing zijn gereguleerd in de regels en op de plankaart. De gebouwen zijn toegestaan binnen een bouwvlak. Binnen de bestemming geldt tevens een gebruiksregel waarin onder meer de opslag van goederen op onbebouwde gronden is gereguleerd.

Binnen de bestemming 'Bedrijf' is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen, zodat het bevoegd gezag bedrijven kan toestaan uit één categorie hoger en bedrijven die niet genoemd worden in de Staat van Bedrijfsactiviteiten, indien het betrokken bedrijf naar aard en invloed op de omgeving geacht kan worden te behoren tot de toegelaten categorieën op die gronden.

Detailhandel

Het benzineservicestation van de Shell aan de rijksweg A15 is bestemd met de bestemming 'Detailhandel'. Aan dit tankstation is tevens een nadere aanduiding toegekend die de verkoop van lpg reguleert.

Groen

Binnen deze bestemming gaat het om openbaar groen, water, speel- en nutsvoorzieningen, bruggen en voet- en fietspaden. Alleen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn toegestaan. In de regels zijn de bouwmogelijkheden aangegeven.

Horeca

De McDonalds-vestiging aan de Kelvinweg heeft de bestemming 'Horeca' toegekend gekregen. Deze bestemming reguleert het huidige gebruik als restaurant, waarbij een passende horeca-categorie is aangegeven. De bebouwingsmogelijkheden zijn aangegeven op de plankaart en de bijbehorende planregels.

Maatschappelijk

De kerk aan de Amperestraat heeft de bestemming 'Maatschappelijk'. Binnen deze bestemming worden, conform het bestaande gebruik, religieuze, levensbeschouwelijke activiteiten en bijeenkomsten mogelijk gemaakt. Tevens voorziet de bestemming in de mogelijkheid tot openbare dienstverlening, sociale- en welzijnsvoorzieningen en verenigingsleven. In de bijbehorende regels zijn de bebouwingsmogelijkheden aangegeven.

Verkeer

De in het plangebied aanwezige openbare wegen en parkeerterreinen zijn in deze bestemming opgenomen. Binnen de bestemming is ook ruimte voor nuts- en parkeervoorzieningen, wegen, voet- en fietspaden, bruggen, verkeers- en wegaanduidingen, verkeersverlichting, ondergrondse container/opstelplaats, water en groen. Elders mogen ten behoeve van deze bestemming uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd.

Water

De gronden die aangewezen zijn voor water zijn bestemd voor waterlopen ten behoeve van de waterhuishouding en het verkeer te water. Binnen deze bestemming valt eveneens de rivier de Noord en mag enkel worden gebouwd indien dit noodzakelijk is voor oeververbindingen, de veiligheid van het verkeer te water of ten behoeve van de kwantiteit en kwaliteit van het oppervlaktewater.

Leidingen (dubbelbestemmingen)

In het plangebied komt een aantal leidingen voor. Deze planologisch relevante leidingen zijn op de plankaart weergegeven. In het bestemmingsplan zijn regels opgenomen die het samenvallende gebruik van de gronden en bouwwerken regelt. Bouwen ten behoeve van samenvallende bestemmingen is uitsluitend toegestaan na afwijking door het bevoegd gezag, waarbij, teneinde de leiding veilig te stellen, een zorgvuldige afweging van belangen dient plaats te vinden.

Waarde - Archeologie (dubbelbestemming)

Voor de gebieden waar een (middel)hoge verwachtingswaarde geldt, is de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' opgenomen.

Deze dubbelbestemming heeft tot doel de te verwachten archeologische waarden te beschermen. De dubbelbestemming heeft voorrang boven de andere geldende bestemmingen, en legt beperkingen op aan deze onderliggende bestemmingen.

Ten eerste mag binnen de dubbelbestemming in beginsel niet worden gebouwd, met uitzondering van ver- en/of nieuwbouw van bestaande gebouwen, alsmede van kleinere gebouwen bij / uitbreidingen van bestaande gebouwen. Ten tweede mogen binnen de dubbelbestemming bepaalde werken en werkzaamheden niet zonder omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden worden uitgevoerd, zoals graafwerkzaamheden en het aanbrengen van diepgewortelde beplanting. In dat geval dient een archeologisch onderzoek te worden verricht naar de waarden van het gebied. Indien uit het onderzoek blijkt dat het bodemarchief bescherming verdient, houdt het bevoegd gezag rekening met deze archeologische waarden bij de omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden. Indien het niet mogelijk is de waarden (deels) te behouden, worden er regels aan de omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden verbonden, als de verplichting tot het doen van een archeologische opgraving dan wel archeologische begeleiding van de werken en/of werkzaamheden.

 

Waterstaat - Waterkering (dubbelbestemming)

In verband met de aanwezigheid van waterkeringen in het plangebied is een dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering' toegekend, waardoor de belangen van de dijkbeheerder worden veiliggesteld. Binnen deze zone 'Waterstaat - Waterkering' is de Keur van kracht. Alle bouw- en graafwerkzaamheden zijn verboden en dienen te worden getoetst door het waterschap of deze de stabiliteit van de waterkering kunnen aantasten, voordat ontheffing van de Keur wordt afgegeven.