Plan: | Werkgebied |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0482.bpwerkgebied055-VG01 |
Toetsingskader
Een geluidszone wordt vastgesteld rond industrieterreinen waar inrichtingen zijn gevestigd die "in belangrijke mate geluidshinder kunnen veroorzaken" zoals bedoeld in de Wet geluidhinder (Wgh). Dergelijke bedrijven worden in de volksmond ook wel “grote lawaaimakers” genoemd. In dat kader is in het verleden voor industrieterrein Aan de Noord (waartoe Hoogendijk en Polder het Nieuwland behoren) een geluidszone vastgesteld. Op grond van de wet behoort tot de geluidszone het gebied tussen het industrieterrein zelf en de buitengrens van de zone. Het industrieterrein zelf maakt dus geen deel uit van de geluidszone. Buiten een geluidszone mag de geluidsbelasting als gevolg van het betreffende industrieterrein niet meer dan 50 dB(A) bedragen. Voor het gezoneerde industrieterrein zelf en daarop aanwezige woningen gelden geen geluidsnormen.
Onderzoek
Een deel van het plangebied (de deelgebieden Polder het Nieuwland en Hoogendijk) maken onderdeel uit van het gezoneerde industrieterrein Aan de Noord. Het overige deel van het plangebied dat niet tot het gezoneerde industrieterrein behoort (waaronder bedrijventerrein Vinkenwaard), ligt in de geluidszone van het industrieterrein.
Overigens behoorde bedrijventerrein Vinkenwaard tot voor kort eveneens tot het gezoneerde industrieterrein. Door de inwerkingtreding van het bestemmingsplan 'Parapluherziening geluidszone Aan de Noord' is dit deelgebied aan het gezoneerde industrieterrein onttrokken en binnen de geluidszone van industrieterrein Aan de Noord komen te liggen. Op het bedrijventerrein Vinkenwaard waren geen zogenoemde grote lawaaimakers meer gevestigd. De gemeente wilde vestiging van dergelijke bedrijven in de toekomst niet meer mogelijk maken. De betreffende herziening van de geluidszone was noodzakelijk om:
In het bestemmingsplan ´Werkgebied´ is de grens van het gezoneerde industrieterrein op ondergeschikte punten aangepast (cosmetisch van aard) waarbij beter is aangesloten bij logische begrenzingen in het landschap/de omgeving. Omwille van de eenduidigheid volgt de grens van het gezoneerd industrieterrein de bestaande infrastructuur aan de onderzijde van het talud van de Kabelbaan en buigt voor de Staalindustrieweg in noordelijke richting af, om vervolgens de zuidrand van De Grote Beer te volgen. Vervolgens ligt de grens van het gezoneerd industrieterrein aan de westrand van de Edisonweg. De begrenzing van het gezoneerd industrieterrein is op de verbeelding opgenomen (middels de gebiedsaanduiding 'Overig - gezoneerd industrieterrein'). Ook de geluidszone van het industrieterrein is op de verbeelding opgenomen (middels de gebiedsaanduiding geluidzone - industrie).
In het bestemmingsplan worden geen nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen toegestaan.
Conclusie
Het bestemmingsplan is in overeenstemming met de Wgh. Het aspect industrielawaai staat de uitvoering van dit bestemmingsplan niet in de weg.