Plan: | Werkgebied |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0482.bpwerkgebied055-VG01 |
Het plangebied valt in het beheergebied van Waterschap Rivierenland. De gemeente Alblasserdam en Waterschap Rivierenland hebben in 2006 een waterplan opgesteld waarin duidelijk wordt welke maatregelen op korte en lange termijn genomen dienen te worden om het watersysteem op orde te krijgen en te houden. In Bijlage 7 is de gehele waterparagraaf opgenomen. In onderstaande paragraaf is een beknopte weergave opgenomen.
Waterkwantiteit
Toetsing van de huidige situatie laat zien dat de waterkwantiteit in Alblasserdam redelijk op orde is. Het watersysteem in de peilgebieden wordt overheerst door de aanwezigheid van kwel en de inlaat van water uit de boezem. Het peilgebied Vinkenpolder voldoet niet op het gebied van de wateropgave. De reden hiervoor is dat er relatief weinig open water aanwezig is in verhouding tot het verharde oppervlak. Bij kortdurende, hevige buien komen riooloverstorten hierdoor te vaak onder water te staan, en wordt het overschot aan water versneld geloosd op het lager gelegen peilgebied Oud Alblas Zuid. Er is voor het peilgebied Vinkenpolder een wateropgave van 3 ha vastgesteld. Mogelijke locaties voor extra waterberging in dit bestemmingsplan zijn gevonden langs de bermsloten van de afrit van de A15 en langs de Grote Beer. Het peilgebied Ruigenhil voldoet aan de toetsing. Het merendeel van de waterberging ten behoeve van de ontwikkelingen in Polder het Nieuwland is voorzien aan de zuidkant van het plangebied, binnen de gemeentegrenzen van Papendrecht. Uit de beschouwing van het concept-verkavelingsplan en de toetsing van de eisen c.q. wensen van de waterbeheerders kan geconcludeerd worden dat in het plan voldoende open water is opgenomen en dat een goede waterkwaliteit (berging) kan worden bereikt.
Waterkering
De Hoogendijk is de primaire waterkering. De keur van Waterschap Rivierenland is van toepassing op de Hoogendijk. Dit houdt onder meer in dat in de beschermingszone van de waterkering geen gebouwen mogen worden gebouwd en dat daarin alleen onder bepaalde voorwaarden en met toestemming van de dijkbeheerder zogenaamde 'andere bouwwerken' gebouwd mogen worden. Bovendien moeten toekomstige dijkversterkingen mogelijk zijn. Voorts dienen met het oog op de stabiliteit van de dijk kruisingen van wegen met deze dijk bij voorkeur haaks te geschieden. Onder meer het terrein van inrichting Nedstaal en Polder Het Nieuwland liggen buitendijks. Deze gebieden worden door kades beschermd tegen hoge rivierwaterstanden. Voor het in Polder het Nieuwland gevestigd bedrijvenpark is een veiligheidsnorm van 1:2.000 aangehouden.
Waterkwaliteit
Op het gebied van de waterkwaliteit en de beleving scoort Alblasserdam eveneens 'redelijk'. De grootste belemmeringen voor een betere waterkwaliteit zijn nalevering van nutriënten uit de bodem, kwel en diffuse bronnen. Het achterstallig baggerwerk, de beperkte diepte van de waterlopen en het ontbreken van gevarieerde oevers en onderwaterplanten dragen bij aan de beperkte score op het gebied van beleving en natuur. Het achterstallig baggerwerk is reeds verholpen. Het beheer en onderhoud van waterlopen én het beheer van de openbare ruimte in het algemeen zijn een aandachtspunt. Het westelijk gedeelte van Hoogendijk en Polder het Nieuwland zijn voorzien van een verbeterd gescheiden rioleringsstelsel. Hierbij is een koppeling aangebracht tussen het regenwaterstelsel en het vuilwaterstelsel. De eerst gevallen neerslag (verontreinigd door meegevoerd vuil van wegen, daken, etc.) wordt afgevoerd naar het vuilwaterstelsel. De resterende neerslag wordt afgevoerd naar het oppervlaktewater.